12/24/2016

No sitä hittiporkkanaa!


Kylmäsavuporkkana, porkkala, vegaaninen "kylmäsavulohi". Kuulin tästä hittiruoasta snapchatin kautta, kun tuttavani teki sitä ja kertoi ensimmäiset makukokemuksensa pari kuukautta sitten. Nam nam, näyttipä se hyvältä, ihan kylmäsavulohelta! Itsehän rakastan lohta, mutta a. hyvä lohi on aika kallista, b. olen kala-allerginen, vaikka olenkin juuri lohelle saanut jonkin verran siedätettyä itseäni. Kuitenkaan en voi sitä edes viikottain nauttia, enemmänkin kerran kuukaudessa, jottei tule allergiaoireita. Ehdottomasti siis kokeilemisen arvoinen juttu niin lohesta pitäville vegaaneille (nykyisille?:D), kuin kala-allergisille ja miksei muillekin :)

Olin tekemässä ensimmäisiä kylmäsavuporkkanoita suoraan joulupöytään, mutta nestemäinen savu olikin loppu jokapuolelta. Selvä hittireseptin ongelma. Niinkuin se avocado-pasta muutama vuosi sitten, kun edes Stockalla ei löytynyt muutamaan päivään avocadoa. No huutelin facebookissa sitten savun perään ja ihana tuttavani pelastikin minut! Jee!
Googlasin ohjetta ja lähes kaikki ohjeet oli samoja:

Tarvitset:
4-5 paksua porkkanaa
1kg merisuolaa

Marinaadi:
1 rkl rypsi/oliiviöljyä
2tl nestemäistä savua
1 tl valkoviinietikkaa

Peitä vuoka suolalla kautaaltaan suolalla. Lado pestyt ja kuivatut porkkanat vuokaan ja peitä ne kauttaaltaan suolalla. Paista uunissa 190C keskilämmöllä 90 minuuttia. Sen jälkeen murra suolakuori ja irroita porkkanat varovasti. Itse kuorin porkkanat jo ennen uuniin laittoa, joten jäähymisen jälkeen juustohöylällä vaan viipaleeksi, marinadi päälle ja jääkaappiin marinoitumaan. 

Maistoin ensimmäiset testipalat vuorokauden jälkeen joululimpun päällä, smetanan, tillin ja punasipulin kera ja oli oikein toimiva kokonaisuus. Pelkästään maistettuna hieman liian suolainen makuuni, mutta ehkäpä kuitenkin paras porkkana mitä oon maistanut! Olen myös raa'alle porkkanalle allerginen :D Koostumus, haju ja maku oli lähellä kylmäsavulohta, vaikka porkkanan maun toki erottaa. Täytti kyllä odotukset hyvin, joten teen tätä varmasti pian uudestaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti